Vuosi 2020 tassussa

2.1.2021

Päättynyt vuosi muistetaan ennen kaikkea koronavuotena. Myös Rekku Rescuen toimintaan pandemia vaikutti, mutta vähemmän kuin alkuun pelkäsimme. Vuoden 2020 toiminnassamme korostuivat ennaltaehkäisevä eläinsuojelutyö sekä apua tarvitsevien koirien määrän kasvu.

Adoptiotoimintamme ei ollut koronapandemiasta huolimatta hetkeäkään tauolla. Vastaanotimme 213 kissaa ja 77 koiraa, joista oman kodin sai vuoden loppuun mennessä 211 kissaa ja 65 koiraa. Kaikki olivat suomalaisia. Apuamme tarvitsevien koirien määrä kasvoi 10 prosentilla, ja uuteen kotiin pääsi kauttamme 14 koiraa enemmän kuin vuonna 2019.

Jokainen uuteen kotiin sijoitettava kissa ja koira rokotetaan, leikataan ja mikrosirutetaan ja sille tehdään perustason eläinlääkärintarkastus. Yhä useamman eläimen kohdalla se ei riitä. Eläinlääkäri- ja lääkekulut muodostavat jo lähes puolet vuosibudjetistamme.

Kissapopulaatioiden auttamiseksi työskentelimme neljässä eri paikassa. Turvaan niistä saimme yhteensä 27 kissaa. Kolmessa kohteessa työ jatkuu edelleen.

Ennaltaehkäisevän eläinsuojelutyön osuus toiminnassamme kasvoi viime vuonna merkittävästi. Maatiaiskissojen tuetuissa leikkauskampanjoissa ja kaikille avoimissa leikkaustapahtumissa leikattiin yhteensä 676 kissaa, mikä on 241 kissaa enemmän kuin toissa vuonna. Kissoista 432 oli naaraita ja 244 uroksia. Kaikki leikatut kissat, joilla ei ollut mikrosirua, myös sirutettiin ja rekisteröitiin.

Heikommassa taloudellisessa asemassa oleville kissanomistajille suunnattuja tuettuja leikkauksia oli vuoden lopussa saatavilla 26 paikkakunnalla. Avoimia leikkauspäiviä järjestimme vuoden aikana kymmenen.

Lisäksi yhdistyksellä on käynnissä kymmenen jatkuvaa mikrosirutuskampanjaa yhteistyössä kunnaneläinlääkäreiden ja Miljoona mikrosirua -projektin kanssa. Kampanjoissa sirutettiin ja rekisteröitiin vuoden aikana satoja kissoja ja kymmeniä koiria.

Kissojen leikkauttaminen ja rekisteröity tunnistusmerkintä muodostavat yhdessä ainoan kestävän ja eettisen ratkaisun Suomen kissaongelmaan.

Lokakuussa toteutimme yhdessä SEY Suomen eläinsuojelun ja Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESYn kanssa vetoomuskampanjan, jonka tavoitteena on Suomen kissaongelmaan puuttuminen lainsäädännön avulla. Kissakriisi-vetoomuksen allekirjoitti lähes 60 000 ihmistä, ja se on luovutettu Maa- ja metsätalousministeriölle.

Viron toimintamme päätavoite on edistää koirien ja kissojen paikallista kodin saantia. Tuemme yhteistyötarhojamme säännöllisesti eläinlääkärikuluissa sekä ruoka- ja tarvikelahjoituksin. Vuonna 2020 tuellamme leikattiin 15 virolaista koiraa. Valgan tarhalle hankimme uusia kissojen häkkejä sekä muille tarhoille muun muassa kissojen raapimispuita ja koirien remmejä. Ruokalahjoituksia teimme kaikille viidelle yhteistyötarhallemme.

Tämä kaikki saatiin aikaan palkattomalla vapaaehtoistyöllä ja lahjoitusvaroilla. Sydämellinen kiitos vapaaehtoisillemme, toimintamme tukijoille sekä kaikille teille, jotka annoitte kodin kodittomalle!

Katso video Rekku Rescuen vuodesta 2020