Virosta tuotavien koirien terveystilannetta valvotaan säännöllisin testein

1.10.2018

Rekku Rescue haluaa vastuullisena eläinsuojelujärjestönä olla tekemässä työtä Suomen ulkopuolelta tuotavien koirien mahdollisten tartuntatautiriskien minimoimiseksi. Teemme säännöllisesti vapaaehtoisia seulontatestauksia Viron yhteistyötarhoillamme.

Raivotaudin ja ekinokokkoosin leviämistä Suomeen pyritään estämään lainsäädännöllisin keinoin, ja maahantuontivaatimusten mukaan koiralla onkin Suomeen tultaessa oltava voimassa oleva todistus raivotautirokotteesta sekä ekinokokkoosimadotuksesta (esimerkiksi pratsikvantelia sisältävä loislääke). Ekinokokkoosia aiheuttavia heisimatoja vastaan annettava lääkitys tulee olla annettuna 1-5 vrk ennen Suomeen tuloa.

Koska haluamme minimoida riskit myös muiden tarttuvien tautien osalta, tulemme tekemään Viron tarhoilla punkkivälitteisten sairauksien seulontaa sekä Dirofilaria repens-tartuntojen seulontaa paikallisen tilanteen selvittämiseksi. Tämän lisäksi tutkimme pistokokein Virosta tuoduilta koirilta rabiesvasta-ainetasoja rokotusten toimivuuden varmistamiseksi.

Kaikki Rekku Rescuen kautta uuteen kotiin sijoitettavat Virosta tulevat koirat ovat saaneet rabies- ja viitosrokotteen (parvo, penikkatauti, tarttuva maksatulehdus, kennelyskä ja leptospiroosi) sekä ulkoloishäädön vähintään kerran. Viitosrokotteen ne saavat kahdesti ja viimeisestä rokotuksesta on kulunut minimissään kuukausi.

Tämän lisäksi Virosta tulevat koirat saavat heisimadotuksen vähintään kerran (ekinokokki). Koiran saavuttua Suomeen tulee sille antaa kahden viikon sisällä maahan saapumisesta matolääkitys, joka tehoaa myös heisimatoihin esim. Drontal. Koiralle on myös annettu ulkoloishäätö ennen maahantuontia. Sen voi tarvittaessa uusia noin kuukauden kuluttua (esim. Frontline).

Kotiin lähtevä koira on tunnistemerkitty ja siru on rekisteröity Turvasiru.fi- palveluun. Koirilla on eläinlääkärin antama virallinen terveyskortti tai EU-lemmikkieläinpassi.

Lue lisää eläintaudeista.