Rekku Rescue ja Eläinsuojeluyhdistysten Kummit käynnistivät yhteistyön kissapopulaatioiden ehkäisemiseksi

3.6.2023

Suomessa hylätään vuosittain arviolta 20 000 kissaa (SEY Suomen eläinsuojelu). Leikkaamattomat, oman onnensa nojaan jätetyt kissat lisääntyvät tehokkaasti, ja ilman ihmisen väliintuloa syntyy villiintyneitä kissalaumoja eli kissapopulaatioita. Rekku Rescue ja Eläinsuojeluyhdistysten Kummit ovat käynnistäneet yhteistyön, jonka tavoitteena on, että jokainen kissa syntyisi toivottuna ja arvostettuna.

Kissapopulaatioissa elävien kissojen kohtalo on karu. Laumat ovat usein sisäsiittoisia ja erilaiset taudit ja loiset jylläävät. On synnynnäistä sydänvikaa ja epämuodostumia, ja rokottamattomat, huonoa ravintoa syövät kissat ovat alttiita tartuntataudeille. Talven tullessa ravinnonsaanti on haastavaa, ja kissat altistuvat mm. paleltumille. Kissapopulaatioiden syntymistä voidaan ehkäistä monella tavalla, mutta samaan aikaan niiden purku vaatii rahaa ja resursseja.

Eläinsuojeluyhdistysten Kummit ja Rekku Rescue ovat työskennelleet jo pitkään parantaakseen kissojen tilannetta. Yhdistykset ovat tehneet ennaltaehkäisevää työtä järjestämällä mm. kissojen leikkaus- ja sirutuskampanjoita. Ne ovat osallistuneet myös olemassa olevien kissapopulaatioiden hoitoon.

Yhdistykset ovat käynnistäneet nyt yhteistyön kissapopulaatioiden ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi. Yhteistyö on osa Toivottuna syntynyt -hanketta, joka tähtää siihen, että jokaisella kissalla on oikeus syntyä toivottuna ja että kissapopulaatiot siirtyisivät jonakin päivänä historiaan.

Yhteistyön myötä Eläinsuojeluyhdistysten Kummit rahoittaa kesäkuussa Sastamalassa järjestettävää maatiaiskissojen leikkauspäivää, joka on suunnattu heikommassa taloudellisessa tilanteessa oleville kissan omistajille. Lisäksi Eläinsuojeluyhdistysten Kummit tukee rahalahjoituksella Rekku Rescuen tekemää kissapopulaatiotyötä.

”Rekku Rescue on selvittänyt jo pitkään isoa, yli sadan kissan populaatiota Pohjois-Pirkanmaalla yhteistyössä alueen valvontaeläinlääkärin kanssa. Suurin osa kissoista on saatu turvaan, mutta paikkakunnalta on löytynyt uusia pienempiä populaatioita, jotka ovat todennäköisesti saaneet alkunsa saman ison lauman kissoista. Eläinsuojeluyhdistysten Kummien tuella on suuri merkitys hankkeen jatkamiselle”, kertoo Rekku Rescuen tiedottaja Sadri Wirzenius.

”Kissojen leikkaaminen ennaltaehkäisee ei-toivottujen pentujen ja kissapopulaatioiden syntymistä. Olemme iloisia voidessamme tukea Rekku Rescuen tekemää tärkeää työtä kissojen hyväksi. Toivottuna syntynyt -hankkeen myötä vaikutamme kissapopulaatioiden syntymiseen ennaltaehkäisevästi kohdentaen apua niille alueille, joissa sitä erityisesti tarvitaan”, sanoo puheenjohtaja Tea Lamberg Eläinsuojeluyhdistysten Kummeista.

Tulossa olevat tapahtumat

Maatiaiskissojen leikkauspäivä Sastamalassa 11.6.2023