Lemmikin turvallinen kesä – muistilista omistajalle

18.6.2020

Kesän vietosta lemmikin kanssa voi nauttia turvallisin mielin, kun muistaa myös riskit ja varautuu niihin ennalta. Rapatessa roiskuu, ja pienet haaverit eivät ole ennenkuulumattomia. Nämä asiat on hyvä muistaa lemmikin kanssa lomaillessa.

Lääkintävälineet

Reissussa on hyvä pitää akuuteimmat lääkintätarpeet mukana. Ensiapulaukusta tai -kaapista tulisi löytyä ainakin seuraavat:

  • Punkkipihdit
  • Pienet sakset
  • Pinsetit
  • Haavataitos ja -side sekä teippi tai itsekiinnittyvä tukiside
  • Kirvelemätön haavanpuhdistusaine
  • Pihka-, hunaja- tai aloe vera -voide tai muu haavavoide
  • Kuumemittari
  • Kylmäpussi
  • Lämpöpeite
  • Lemmikin omat lääkkeet

Selvitä lisäksi ennalta lähimmän päivystävän eläinlääkärin osoite ja puhelinnumero.

Vesille lähtiessä

Monet koirat (ja jotkut kissatkin) viihtyvät veneessä. Vesillä on syytä aina pukea hyvin istuvat pelastusliivit – myös eläimelle. Vaikka eläin osaisikin uida, se voi veteen pudotessaan hätääntyä ja joutua pinnan alle tai lähteä uimaan väärään suuntaan. Pelastusliivi pitää lemmikin turvallisesti pinnalla.

Lisäksi vesillä on hyvä muistaa porottavan auringon korostuva vaikutus; vesi vahvistaa auringon säteilyä heijastaen sitä, joten etenkin pidemmillä veneilyreissuilla olisi lemmikille syytä olla tarjolla varjoinen lepopaikka ja raikasta juomavettä.

Lemmikin kanssa vaellukselle

Vaeltaminen on mukavaa puuhaa kesäkeleillä. Lemmikin kanssa tulee aina huomioida mahdolliset riskit, kuten kyyn purema tai lämpöhalvaus. Molemmat tarvitsevat useimmiten eläinlääkärin hoitoa, joten on hyvä suunnitella ennalta, miten lähimpään eläinlääkäriin saadaan yhteys, jos vahinko sattuu. Tapaturmia voi myös ennaltaehkäistä. Helteillä ei tulisi lähteä pitkille vaelluksille, ja käärmeen puremaa on helpoin välttää pysyttelemällä valmiilla poluilla.

Muuta muistettavaa

Koirat ja kissat ovat luonnostaan uteliaita eläimiä, joten pihapiirissä on hyvä suojata joitakin paikkoja tutkivilta kuonoilta ja tassuilta. Lemmikin kanssa tulee huolehtia, ettei se pääse esimerkiksi polttamaan itseään grilliin tai maistelemaan kukkapenkissä käytettyjä myrkkyjä.

Uimista rakastavaa koiraa voi joutua joskus rajoittamaan, sillä liiallinen vedessä viihtyminen voi aiheuttaa erilaisia ihotulehduksia. Sinilevä on lemmikille myrkyllistä ja sinileväpitoisen veden juominen voi johtaa kuolemaan.

Kissan tulisi ulkoilla valvottuna myös mökillä. Vuosittain Suomessa katoaa kymmeniä kissoja niiden päästyä maalla vapaana ulkoilemaan; ne voivat eksyä tai joutua pedon saaliiksi tai jäädä auton alle. Kesä on myös lintujen ja muiden luonnoneläinten pesimäaikaa eikä pesintää saa lain mukaan häiritä.

Auto kuumenee lämpimällä säällä nopeasti hengenvaaralliseksi pätsiksi, myös varjossa. Älä siis jätä koiraa tai muutakaan eläintä odottamaan autoon edes kauppareissun ajaksi. Ikkunoiden raolleen jättäminen ei auta.

Jos lemmikki karkaa

Jos lemmikki karkaa lomareissulla, apua ja neuvoja saa esimerkiksi Vainu eläinetsijäkoirista,  päivystysnumero 041 805 9423 sekä facebookin Karkurit-ryhmistä, joita on sekä valtatakunnallinen että eri paikkakuntien omia. Laita aina myös ilmoitus Karkurit-sivustolle.

Onhan lemmikilläsi myös rekisteröity mikrosiru.

Turvallista kesää!