Kissan keuhkomato

24.7.2022

Rekku Rescuen hoivissa olevilta populaatiokissoilta on löytynyt keuhkomatoa (Capillaria aerophila), jollaista ei yhdistyksen kissoilla ole aiemmin diagnosoitu. Kissat ovat lähtöisin yli sadan kissan populaatiosta, joka elää vanhan maatilan ulkorakennuksissa.

Capillaria aerophila on sukkulamatoihin kuuluva parasiitti, jota yleisimmin löytyy muun muassa ketuilta. Loista ei ole juurikaan tavattu Suomessa kissoilla ennen kevättä 2022, ja se on vaikea saada kiinni testeissä. Rekku Rescue oli tutkituttanut ulostenäytteitä jo aiemmin useammalta populaation kissalta, mutta mitään ei ollut löytynyt. Lopulta kuvan kolmikon toisen kissan ulostenäytteestä keuhkomato löytyi.

Keuhkomato oireilee yskimisenä ja muina hengitystieoireina. Osalla kissoista oireet alkoivat vasta kuukausia sijaiskotiin tulon jälkeen. Pitemmällä aikavälillä loiset voivat aiheuttaa pysyviä vaurioita keuhkoissa. Myöhemmällä iällä keuhkomadosta kärsineillä voi olla suurempi riski sairastua astmaan.

Useammalla saman populaation kissalla on esiintynyt myös anestesiakomplikaatioita, mihin loistartunta saattaa olla osasyynä. Aiheesta on kuitenkin hyvin vähän tutkimusnäyttöä.

Kaikille populaatiosta tulleille kissoille annettiin Advocate-loishäätö. Jos kissat olivat olleet samoissa tiloissa sijaiskodin omien kissojen tai koirien kanssa, annettiin häätö myös niille. Omaan kotiin jo muuttaneiden kissojen omistajiin oltiin yhteydessä ja heidät ohjeistettiin toimimaan samoin.

Keuhkomato tarttuu ulosteen välityksellä tai munia sisältävien yskösten nielemisen kautta, joten myös oireettomat kontaktissa olleet eläimet on tärkeää hoitaa. Suositellut valmistevaihtoehdot ovat Advocate ja Broadline (kerta-annoksena) tai 14 vuorokauden kuuri Axiluria. Nämä valmisteet tehoavat myös yleisiin suolinkaisiin, joten ne sopivat loishäätöohjelmaan. Hiekkalaatikot tulee pestä ja desinfioida 7. päivänä valmisteen annon jälkeen. Muuten riittää tilojen perussiivous.

Kuvan kolmikko kärsi loishäädön jälkeen vielä parisen viikkoa yskästä. Pienimmällä kissoista esiintyy vieläkin välillä pieniä yskänkohtauksia ja hengitysäänet on korostuneet.