Kissa jäämässä ilman lakisääteisen tunnistusmerkinnän tuomaa turvaa

20.8.2020

Maa- ja metsätalousministeriö on julkaissut luonnoksen asetukseksi koirien tunnistamisesta ja rekisteröinnistä. Rekku Rescue kannattaa lämpimästi koirien pakollista tunnistusmerkintää ja uskoo, että sen avulla pentutehtailu, asiaton myynti sekä heitteillejättötapaukset vähenisivät. Sen sijaan on hämmästyttävää ja erittäin valitettavaa, että asetuksesta puuttuu kokonaan Suomen yleisin löytöeläin kissa.

Löytöeläinten vastaanottopaikkoihin vuosittain päätyvistä lähes 10 000 kissasta vain alle kolmannes pääsee takaisin kotiinsa, kun taas koirista haetaan kotiin yli 90 prosenttia. Suomessa koirista on jo tällä hetkellä tunnistusmerkitty valtaosa. Kissoista rekisteröity mikrosiru on vain murto-osalla. Asetuksesta ollaan siis jättämässä pois se lemmikkieläinlaji, joka kaikkein kipeimmin tarvitsisi lakisääteisen tunnistusmerkinnän tuomaa turvaa.

Kissan arvostus on edelleen alhainen, mikä osaltaan pahentaa maamme kissaongelmaa. Kissan nostaminen koiran rinnalle MMM:n asetukseen olisi välttämätöntä kissan hyvinvoinnin parantamiseksi, mutta myös kaivattu viesti lainlaatijoilta kissan arvosta.

Eläinsuojeluyhdistys Rekku Rescue vaatii, että Maa- ja metsätalousministeriön asetukseen sisällytetään myös kissojen pakollinen rekisteröity tunnistusmerkintä mikrosirulla. Esitämme myös yhden kansallisen maksuttoman rekisterin perustamista koirien ja kissojen tunnistusmerkintöjen rekisteröintiä varten.

Rekku_Rescuen_lausunto_MMMn_luonnokseen_asetukseksi_koirien_tunnistamisesta_ja_rekisteröinnistä