Jo 435 kissaa leikattu tänä vuonna!

1.11.2017

Rekku Rescuen tukemissa leikkauskampanjoissa on tänä vuonna leikattu 235 kissaa eri puolilla maata. Lisäksi yhdistyksen järjestämissä kaikille avoimissa leikkauspäivissä on leikattu yhteensä 200 kissaa ja 71 leikkausta on tällä hetkellä alustavasti varattuna.

Yhdistyksen keväällä 2016 aloittamat tuetut leikkauskampanjat on suunnattu henkilöille, jotka huolehtivat hyvin lemmikeistään, mutta joilla ei ole taloudellista mahdollisuutta leikkauttaa kissaansa, ja ne toteutetaan yhteistyössä paikallisten eläinlääkäreiden kanssa. Kampanjoissa yhdistys tarjoaa mahdollisuuden kissan kastrointiin tai sterilointiin pienellä omakustannushinnalla. Tällä hetkellä toimintaa on yhteensä kahdeksalla paikkakunnalla Etelä-Pohjanmaalla, Etelä-Savossa, Keski-Karjalassa ja Pohjois-Karjalassa sekä Sastamalassa ja Sotkamossa.

Vähävaraisille suunnattujen tuettujen leikkauskampanjoiden lisäksi Rekku Rescue järjestää kaikille kissanomistajille avoimia leikkauspäiviä. Tänä vuonna tapahtumia on ollut Hämeenlinnassa, Kouvolassa, Lahdessa, Pukkilassa ja Riihimäellä. Näissä on leikattu yhteensä 200 kissaa.

Leikkauskampanjoilla ja -päivillä Rekku Rescue haluaa puuttua Suomen kissaongelman syihin sen sijaan, että hoitaisi vain sen seurauksia.

Miksi kissa kannattaa leikkauttaa?

Vapaana ulkoileva leikkaamaton kissa on kuin aikapommi. Lähes kaikki Suomen kymmenistä, mahdollisesti jopa sadoista villiintyneistä kissapopulaatioista on alun alkaen lähtöisin vapaana ulkoilevista, leikkaamattomista kotikissoista. Naaraskissa voi saada jopa kolme pentuetta vuodessa, ja yksi uros pystyy tekemään useita naaraita tiineeksi vaikka päivittäin. Leikkauttaminen on tehokkain ja eettisin keino ehkäistä ei-toivottujen pentujen syntyminen. Apua kannattaa pyytää ennen kuin tilanne riistäytyy käsistä!

Monella kissanomistajalla on edelleen harhakäsityksiä leikkauttamisen vaikutuksista kissan luonteeseen tai hyvinvointiin. Leikattu kissa elää kokonaisvaltaista, onnellista kissanelämää ja operaatio voi jopa parantaa kissan saalistusinnokkuutta. Tutkimukset osoittavat, että leikkaaminen myös parantaa kissan terveyttä ja pidentää sen elinikää. Kastrointi vähentää uroskissan aggressiivisuutta ja tarvetta virtsalla merkkailuun sekä pienentää kissan karkaamisriskiä. Naaraskissoilla sterilointi mm. vähentää riskiä saada kohtutulehdus ja nisäkasvaimia.