FIV- ja FELV-testit kaikilta aikuisilta kissoilta

23.4.2020

Rekku Rescue on aloittanut yli kymmenen kuukauden ikäisten kissojen testaamisen FIV- ja FELV-tartuntojen varalta. Kaikki 24.4.2020 lähtien yhdistyksen hoiviin tulevat aikuiset kissat testataan.

Tavoitteena on varmistaa, että virusta kantavaa kissaa ei sijoiteta samaan talouteen muiden kissojen kanssa, ja että tulevassa kodissa voidaan varautua kissan sairauteen.

FIV ja FELV ovat molemmat parantumattomia, mutta niitä sairastava kissa voi hyvällä hoidolla elää vielä useita vuosia onnellista kissan elämää taudin toteamisen jälkeen.

FIV (Feline immunodeficiency virus) on immuunikatoa aiheuttava, ihmisen HIV:n sukulaisvirus. Kissa saa tartunnan esim. kissatappelussa, sillä virus tarttuu FIV-positiivisen kissan veren tai syljen joutuessa terveen kissan kudoksiin. Se voi tarttua myös emosta pentuihin kohdussa. Tyypillisesti FIV on leikkaamattomien, vapaana ulkoilevien kollien sairaus. FIV heikentää kissan vastustuskykyä, jolloin potilas on altis sairastumaan esimerkiksi tartuntatauteihin ja kasvainsairauksiin.

Lyhenne FELV tulee sanoista ”Feline leukemia virus”. Virukselle ovat alttiita etenkin nuoret kissat, jotka elävät epähygieenisissä ja ahtaissa olosuhteissa. Kissa saa tartunnan suorassa kontaktissa toisen kissan eritteisiin, esimerkiksi sylkeen, ulosteeseen tai vereen. Tartunta voi myös tapahtua emosta pentuihin maidon välityksellä. Oireet ja niiden vakavuus vaihtelevat paljon eri yksilöiden välillä.

Lue lisää FIVistä ja FELVistä sekä kissojen parantumattomiin sairauksiin myös kuuluvasta FIPistä blogistamme.